Japan – orkaan Ampil - calamiteit vastgesteld
De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de naderende orkaan Ampil richting Japan de volgende besluiten genomen:
Vaststelling van een (dreigende) calamiteit (op basis van een natuurramp) op 17 augustus 2024 voor die plaatsen in Japan (provincie Tokio) die dreigden te worden getroffen door orkaan Ampil.
Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie van 17 tot en met 19 augustus 2024 voor die plaatsen in Japan (provincie Tokio) waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze naderende orkaan niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. Het gaat om geannuleerde vluchten vanaf luchthaven Tokyo Narita Airport (code NRT).
Uitvoeringsinstructie
Gedwongen langer verblijf
Door de sluiting van luchthaven Tokyo Narita Airport (code NRT) in Japan als gevolg van de naderende passage van orkaan Ampil werden vluchten geannuleerd. Klanten die op 17 augustus 2024 zouden terugvliegen konden geen gebruik maken van de geboekte terugvlucht. De kosten voor het gedwongen langer verblijf in hotelaccommodatie – in afwachting van uitvoering van een geboekte terugvlucht – zijn onder voorwaarden vergoedbaar. De voorwaarden zijn:
De vluchten zijn onderdeel van de gesloten reisovereenkomst (pakketreis);
Het hotel waarin de klant na afloop van de geboekte reisperiode wordt opgevangen is zo mogelijk qua aard en prijsniveau vergelijkbaar met de geboekte accommodatie.
Is dit niet het geval – bijvoorbeeld wegens schaarste – dan vergoeden wij de hotelkosten maximaal op basis van het geboekte prijsniveau;
De nieuwe vlucht moet op de kortst mogelijke termijn worden uitgevoerd in dezelfde klasse welke oorspronkelijk was geboekt.
Bij het indienen van een claim voor extra kosten van gedwongen langer verblijf moet worden aangetoond dat aan al deze voorwaarden wordt voldaan. Eventuele refunds op niet uitgevoerde vluchten dienen met het Calamiteitenfonds verrekend te worden.
Niet aangevangen reizen
Voor reizen met een vertrekdatum vanaf 17 augustus 2024 geldt dat de (gevolgen van) deze naderende orkaan bij deelnemers verondersteld worden bekend te zijn. (De gevolgen van) deze natuurramp vormt geen onverwachte en onvoorziene gebeurtenis meer die zich pas tijdens de reis manifesteert. Het is voor aanvang van de reis bekend. Het Calamiteitenfonds geeft hiervoor geen dekking. De deelnemer is dan zelf voor de (correcte) uitvoering van de reisovereenkomst aansprakelijk.
Japan en aardbevingsrisico (augustus 2024)
Na een aardbeving in het zuiden van Kyushu op 8 augustus 2024 heeft de Japanse overheid gewaarschuwd voor een mogelijke zware aardbeving in de Nankai-trog, ten oosten van Japan. De alert is voor een week uitgegeven.
Het lastige is dat niet kan worden aangegeven wanneer een eventuele aardbeving in Japan plaats vindt. Dit kan morgen maar ook nog jaren of zelfs tientallen jaren duren. Daarbij kan niet worden aangegeven met welke kracht en waar precies een mogelijke aardbeving zou kunnen plaatsvinden. Het Calamiteitenfonds kan op grond hiervan dus op dit moment geen maatregelen of iets dergelijks nemen. Door het Ministerie van Buitenlandse zaken in Nederland is afgelopen week het reisadvies aangepast. Afgezien van een klein gebied nabij Fukushima zijn er voor de rest van Japan geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
Reizen naar Japan kunnen vooralsnog gewoon doorgaan, maar het is verstandig alert te zijn, en de aanwijzingen van de Japanse overheid goed in acht te nemen.
Reizigers die hun reis naar Japan willen annuleren, kunnen dit altijd doen tegen de met de reisorganisator afgesproken annuleringsvoorwaarden.
In het afgelopen jaar is de belangstelling voor Japan bij de Nederlandse toeristen gestegen. Op dit moment gaan volgens de cijfers van ANVR/GfK jaarlijks meer dan 200.000 Nederlanders naar Japan op reis.